Výrobci

LAGUILHON

Firmu založil v roce 1957 pan Pierre LAGUILHON a v průběhu následujících dekád se úspěšně rozvíjela až do dnešní podoby. Důležitým milníkem bylo otevření nového ultramoderního provozu v roce 1999, po kterém následovala celá řada ocenění na gastronomických výstavách v Paříži a plejáda zlatých, stříbrných a bronzových medailí za produkty v segmentu foie gras a terin.

Ve svém podnikání Laguilhon vždy vynikal respektem k reginálním tradicím a kvalitě výroby, a důsledným dodržováním důstojných podmínek chovu a krmení jateční drůbeže.

Je rovněž nositelem francouzkého certifikátu Label Rouge a její produkce nese označení IGP.

AMORA

AMORA je obchodní značka, kterou znáte u celé řady výrobků: nakládaní zelenina, hořčice, kečupy a dochucovadla apod.

RAFFIN Savoie

RAFFIN je významným savojským výrobcem salámů a dalších regionálních specilait. Vše začalo v roce 1875, kdy se Marius RAFFIN vyučil řezníkem a o dvě generace později (roce 1937) založil jeho vnuk Henri svoji rodinnou firmu. Od té doby jsme stali jednou z nejvýznamnějších francouzských společností na zpracování šunky, suchých salámů, terin a dalších masných výrobků. Zárukou kvality, mnohokrát oceněné na mezinárodních potravinářských výstavách, je pečlivě vybírané maso, přírodní střívka, kutrování nahrubo, pomalé sušení v La Rochette v údolí Gelon  - prostě vše je podřízeno uspokojení i těch nejnáročnějších. 

BORNIER

Francouzská firma Bornier dodržuje tradiční postupy výroby hořčice už od svého založení v r. 1816 a dále rozvíjí její chuťové vlastnosti při použití výhradně přírodních surovin a bez umělých konzervačních látek. Hořčice Bornier jsou čistě přírodním produktem, který je vyvážen do více než 60 zemí světa. Tradiční balení ve skle zaručuje uchování všech typických chuťových vlastností výrobku.
Bornier Dijon hořčice patří k symbolům francouzské gastronomie a na její přípravu jsou používány jedině velmi kvalitní hnědé hořčičné semínka. Je typická svojí ostrou a přesto jemnou chutí a je základem či přílohou nejenom francouzských jídel.

MOLINO di GRACE

Vinařství Il Molino di Grace v Toskánsku bylo založeno poměrně nedávno, teprve v roce 1995 Frankem Gracem, americkým investorem a Gerhardem Hirmerem, německým vinařem na pozemcích o rozloze 28ha nedaleko městečka Panzano jižně od Florencie, v srdci oblasti Chianti Classico. Pozemky byly postupně rozšiřovány a po odkoupení nádherné Villa Castagnoli má panství celkem 100 hektarů, z toho je 40ha osázeno vinnou révou.

Vinařství rovněž produkuje excelentní olivové oleje a balsamikové octy.

DIDDEN

Nizozemská rodinná firma DIDDEN již takřka celé století vyrábí ovocné konfity k sýrům, ovocná a zeleninová chutney, majonezové a barbecue omáčky atd. Již po generace je zvláštní důraz kladen na kvalitu a proto jsme sáhli do jejich sortimentu, abychom doplnili naši nabídku terin, sýrů a uzenin.

Biscuits FOSSIER

Biscuits Roses de Reims

Poprvé se tyto zvláštní sušenky objevily na sklonku 17. století, okolo roku 1690. Původní pekárna byla založena v roce 1756 a jistý pan FOSSIER ji převzal v roce 1825. Receptura je jednoduchá, ale výroba velmi delikátní. Recept biscuits roses je založen na bázi čerstvých vajec, cukru, mouky. Původně bylo těsto bílé, ale když ho chtěli ochutit vanilkou, která byla získávána drcením kůry, docházelo k vizuálnímu „zaprášení“ zářivě bílého těsta. Proto se začalo používat jako krycí pigment karmínové barvivo a na závěr jsou popudrované moučkovým cukrem. Těsto se peče nadvakrát, což je zvláštnost, díky které se sušenka nerozpadne při namočení. Tato přednost pravých biscuits rosé inspirovala tradici namáčet sušenky ve sklence vína côteaux champenois nebo champagne. Sušenky jsou proto také velmi vhodné při výrobě různých dortů.

GODARD

Pro členy rodiny GODARD je potěšením představovat tradiční výrobky z oblasti LOT, i způsob jak „užívat života“ -  kulinářské umění založené na tradiční kuchyni a zpracování čerstvých surovin prvotřídní kvality. Rodinná firma, založená v roce 1978 Alainem a Michele Godardovými, ke kterým se později přidali jejich děti Pascal a Annabel zůstává věrna zásadám, které se zavázali ctít: spojit úctu k tradicím s potěšením pro dobré věci ve velice rodinné atmosféře. Pevně zakotvena ve středověkém městečku GOURDON v kraji Quercy-Périgord rodina spojila síly ve službách epikurejské vášně: vytvářet s rodinou nejlepší místní výrobky, foie gras, výrobky na bázi foie gras, zavařeniny a marmelády, paštiky a připravené pokrmy, vždy s ohledem na jejich autentičnost a kvalitu.

Jean Floc´h

Společnost Jean Floc´h sídlí v Bretani, na západní výspě Francie. Je to drsný, ale krásný kraj zemědělců a rybářů, kde společnost vybudovala nový závod na výrobu terin. Jejím zakladatalem je pan Jean Floc´h, který od píky (začal v roce 1959) vybudoval průmyslové impérium s 8 výrobními závody, kde zaměstnává přes 1000 lidí a exportuje do celé Evropy a severní Afriky. V jejím protfoliu naleznete kromě široké řady paštik a terin vyráběnou tradiční "domácí" metodikou i širokou nabídku masových a uzeninových konzerv, včetně kosher výrobků. Dodržování tradičních výrobních postupů, použití regionálních receptur a typicky francouzský styl našich terin je zárukou toho, že ať si vyberete kterokoliv z nich, vždy dostanete do ruky prvotřídní výrobek. U popisek jednotlivých druhů najdete i doporučené kombinace s víny, která nabízíme na sesterském web Winez.cz

EBNER-EBENAUER

"Bylo nebylo.." tak obvykle začínají pohádky. A příběh dvou mladých lidí, Marion a Manfreda Ebner-Ebenauerových pohádku trochu připomíná.

Manfred Ebenauer pochází přímo z Weinviertelu, ze staré vinařské rodiny a po studiích vinařství v Kremsu potkal mladou energickou vídeňačku Marion Ebner, která se ve světě vína prosadila vlastní značkou "Melusine".

V roce 2007 spojili své osudy osobní i vinařské a od té doby slove jejich podnik Ebner-Ebenauer.

Jak pohádka pokračuje, zjistíte sami, pokud je navštívíte v jejich vinařství v Poysdorfu, kousek od moravské hranice.

Jejich vína jsou pravidelně pozitivně hodnocena Gault-Millau, Falstaff, Feischmecker, Jacis Robinson atd.

Max Müller I.

Vinařství MAX MÜLLER I. se nachází v samém centru vinařské oblasti Franken v městečku Volkach cca 20km od Wurzburgu. Max Müller I je vinařstvím s dlouhou tradicí a vynikající pověstí založené na vysoké kvalitě vín.

První zmínka pochází z roku 1692, kdy bylo založeno biskupy z Würzburgu a bylo vlastnictvím jedné rodiny po 4 generace. Od roku 1991 ho převzal Rainer Müller a se žena Monikou řídí rodinné vinařství s velkým nadšením. Sdílejí stejné zapálení i životní filosofii se svými dětmi- Christianem, Michaelou and Tonim.

Nejlepší vinice se nacházejí na úbočích Volkacher Ratsherr, Sommeracher Katzenkopf a Escherndorfer Lump nad řekou Mohan (Main). Vinařství vlastní okolo 20 hektarů vinic, které jsou osázeny z 30% Sylvanem, 15% Rieslinkem, 15% Müller-Thurgau a 10% Weisser Burgunder. Červené odrůdy - Pinot Noir (Spatburgunder), Domina - jsou zastoupeny cca 15 %. Roční produkce je okolo 160- 180 tisíc lahví.


 

TORREVENTO

Vinařství Torrevento z Puglie, ze samého jihu Itálie je jedním z největších vinařských podniků v oblasti - hospodaří na skoro 400 hektarech vinic. V minulosti byla Puglie oblastí, která svými víny spíše "vypomáhala" ke zkvalitnění vín produkovaných v severnějších oblastech, ale od 90 let minulého století se i zde stala kvalita a hrdost na vlastní produkci alfou jejich podnikání. Současný šéf - Dr. Francesko Liantonio je svým založením zemědělec, každý den vstává v půl šesté a jeho první cesta vede do vinic. Je rovněž iniciátorem obnovení pěstování odrůdy Nero di Troia a horlivým propagátorem vín z Puglio. Díky jeho neustálé snaze zlepšovat produkci získalo vinařství Torrevento řadu ocenění na mezinárodních výstavách - naposledy Zlatá medaile pro Vigna Pedale na Concour de Bruxelles je pravidelně citováno a hodnoceno i Gambero Rosso. V prosinci 2010 bylo představeno i v Praze v rámci Gambero Rosso Top Italian Wines Road Show.

Chateau St.Didier-Parnac

Tento výrobce je z oblasti Jiho-Západ, což je oblast zahrnující Aquitánii, Limousin a midi Pyrenees a leží v údolí žeky lot. Cahors je také vinařská oblast i  A.O.C., proslulá inkoustově černými víny z odrůdy Malbec - té musí být povinně min.70% a může být doplněna odrůdami Tannat a Merlot.

Vinice mají plochu okolo 70ha a leží v unikátním terroiru, který zahrnuje celou řadu půd: oblázkové, křemen a písek, štěrkovité zeminy, jíl a vápenec. Tento terroir tak dává vínu nezaměnitelný styl.

 

Sierra Cantabria

Vinařství Sierra Cantabria se nachází v nejvýše položebné podoblasti Riojy - Rioja Alavesa a nese název pohoří, které Rioju protíná. Díky velkým rozdílům nočních a denních teplot rodí zdejší vinohrady hrozny vysoce aromatického charakteru a ovocitosti, předpoklad pro výrobu skvělých vín oblasti Rioja..

CATTIN

Rod Cattinů pochází ze Švýcarska a v Alsasku sídlí od roku 1720, kdy se usadili ve Voegtlinshoffenu, městečka ležícího asi 10 km jižně od Colmaru, srdce alsaských vinic. Zpočátku podnikali pouze jako pěstitelé hroznů, ale od roku 1850 se začal Antoine věnovat i výrobě vína. Na konci 19. století Joseph-Antoine začal víno sám zpracovávat a zavádět moderní metody. Současní vlastníci - Jacques CATTIN syn, který vede podnik společně s otcem a strýcem - hospodaří na více než 50ha vlastních vinic a nakupují hrozny z dalších 200 ha od pěstitelů. Roční produkce dosahuje až 2,5 milionu lahví ročně (z toho 1milion lahví cremantů) a jedná se o největší rodinný podnik v Alsasku.

 

Horst SAUER

Horst SAUER je nepochybně jedním z nejvýznamnějších vinařů z Franken, a jeho úspěchy zejména na poli sladkých vín jsou fascinující. Vinařství se nachází ve vesnici Escherndorf přímo na břehu Main v ulici s příznačným názvem Bocksbeutelstrasse. Půdní složení vinic Escherndorfer Lump a Escherndorfer Furstenberg je rozmanité -lasturový vápenec, spraš, jílovitý slín, svahy jsou osázeny odrůdami sylván, Muller-thurgau, ryzlink rýnský, Bacchus, Scheurebe, Pinot noir, Domina, Pinot blanc. Roční produkce je okolo 140 tisíc lahví.

Horst Sauer je významným členem VDP1 a sdružení franských vinařů Frank&Frei. V posledních letech se specializuje na výrobu sladkých vín, za kterou v tomto roce získal speciální ocenění Weingut des Jahres, zbytek produkce svěřil své dceři Sandře.  Soupis všech cen, medailí a ocenění by stačil na několik stránek, stejně jako citací v Gault-Millau či Eichelmann, z poslední doby jmenujme například MUNDUS VINI 2009 – Velká mezinárodní cena za Nejlepší německé bílé víno „Sehnsucht 2007“

SAN POLINO

Vinařství SAN POLINO v Montalcinu bylo založeno v manželi Luigi Fabro a Katia Nussbaum na pozemcích, které byly mnoha generacemi obdělávány více než 1000 let. V roce 1992 zakoupili statek s 5ti hektary půdy a 400 olivovníky a zkušebně vysadili první řádky Sangiovese, které daly rustikální, plné a šťavnaté víno. V roce 1999 byla osázeno  2,5 ha Sangiovese a od té doby rodina rozvíjí organické a biodynamické vinařství s roční produkcí 10 -12 tisíc lahví. Půda přechází od písčito-hlinité po jílovitou, s vystupujícími hřbety břidlice, a má dobré retenční vlastnosti. Vinohrad má sklon 22 stupňů a jižní expozici. Jižní vítr vanoucí z Monte Amiata pomáhá udržovat svěží a zdravé mikroklima.

V oblasti Montalcina jsou nejznámějšími víny Sant Antimo, Rosso di Montalcino a Brunello di Montalcino, všechny tři zastoupené v portfoliu SAN POLINO. Celá oblast zabírá asi 24.000 ha, z toho je pouze 20% osázeno vinohrady a olivovými háji, zbytek jsou lesy, pole a pastviny. 

Il Molino di Grace

Vinařství Il Molino di Grace v Toskánsku bylo založeno poměrně nedávno, teprve v  roce 1995 Frankem Gracem, americkým investorem a Gerhardem Hirmerem, německým vinařem na pozemcích o rozloze 28ha nedaleko městečka Panzano jižně od Florencie, v srdci oblasti Chianti Classico. Pozemky byly postupně rozšiřovány a po odkoupení nádherné Villa Castagnoli má panství celkem 100 hektarů, z toho je 40ha osázeno vinnou révou.

Gerhard Hirmer chtěl od začátku dělat trochu odlišná vína, šťavnatější, ovocnější, s výrazným charakterem a tomu je přizpůsoben systém pěstování i zpracování hroznů. Na úspěchu vín se nepochybně podílí i proslulý Francesco Bernabei, enologický konzultant vinařství.

Již první sklizeň v roce 1999 se ukázala být velice slibnou – v Decanteru získal 87 bodů a od té doby vinařství získalo celou řadu ocenění – Gambero Rosso pravidelně uděluje 3 sklenky za různá vína, v letech 2004 -2009 hodnotil Wine Advocat a Wine Enthousiast řadu vín 87 – 93 body a v roce 2006 figurovalo Il Molino do Grace mezi 100 nejlepšími vinařstvími světa Wine&Spirits.

Vinařství je rovněž pozoruhodné svým uměleckým koloritem: nad vinicemi rozpíná své žehnající paže 8 metrů vysoká socha sv. Františka, a v celém areálu je množství skulptur, které zde zanechali umělci scházející se zde každoročně na pozvání majitelů. Jedna z těchto skulptur, zobrazená na charakteristické etiketě, je i symbolem vinařství.

Seppi Landmann

Seppi Landmann, který letos oslavil 60. narozeniny, opustil před 25 lety klidný život vinařského družstevníka a pustil se na nejistou cestu samostatného vinaření. Díky železné vůli, systematické práci ve vinohradu i ve sklepě, rozšiřování vinic v nejlepších polohách Grand Cru se postupně  vypracoval mezi alsaskou špičku. Jeho nekonformní životní postoj je vyjádřen i v jeho vínech: Cuvée erotique se speciální sběratelskou etiketou, které vytvořil na počest Jane Birkin a Serge Gainsbourga v posledním "erotickém roce" minulého století - 1996 nebo řada Hors la loi – tedy "mimo zákon", která se nevejde do oficiální francouzské klasifikace, korunují veleúspěšnou paletu jeho vín od klasických sylvánů, přes ovocité ryzlinky a pinoty a tělnaté gewurztraminery až k pozdním sběrům a ledovým vínům, které se pyšní řadou medailí. Bylo by chybou pominout zvláštní řadu Hospice de Strasbourg, kde vína zrají ve stovkách let starých sudech v historických sklepeních  z roku 1395.

1 | 2 | další | konec |